Östsvenska Handelskammaren

Anna och Anneli har koll på världsläget

Kocklandslaget ska på VM i Schweiz. En kos juver ska kameraundersökas i Ryssland. Dragracing-VM ska avgöras i USA. Och artister ska göra spelningar världen över.

För att möjliggöra detta krävs handelsdokument. Och internationell handel har alltid varit, och är, ett av Handelskammarens viktigaste områden. 

Handelskammaren har funnits i över 100 år. Och lika länge har man hjälpt företag för en enklare internationell handel. Rådgivning, seminarier och affärsresor. Och så handelsdokument. Handelskammaren utfärdar varje år handelsdokument för värden i mångmiljonklassen. Det är dokument som ursprungscertifikat, EUR-1, Importcertifikat och ATA-carneter.

[quote]”Dokumenten intygar länders ursprung, är tullnedsättande eller fungerar som resepass” [/quote]

”Det handlar om dokument som förenklar handel. Dokumenten intygar länders ursprung, är tullnedsättande eller fungerar som resepass, säger Anneli Forsman och visar en bunt papper i olika färger som det står ATA-carnet på.”

På turné med ATA-carnet
Tillsammans med Anna Högberg är det Anneli som ansvarar för handelsdokumenten på Östsvenska Handelskammaren. Ett av de vanligaste dokumenten är ATA-carneter – ett dokument som fungerar som resepass vid temporär ut- och införsel av varor med målet att de ska komma tillbaka till Sverige. Ett dokument som vilket företag som helst kan använda.

”Det handlar om när du åker utomlands till ett icke EU-land och tar med dig exempelvis yrkes- eller mässutrustning. Det kan vara om du ska laga eller nyinstallera saker eller åka på en mässa och visa upp dina produkter, säger Anna Högberg.”

Men kan jag inte lika gärna tulla in varorna?
”Jo, absolut. Men fördelen med en ATA-carnet är att du slipper betala tull och skatt och att det är ett mycket snabbare och smidigare sätt att passera gränskontroller, fortsätter Anna.”

Ansökan om ATA-carnet görs på Handelskammarens hemsida och varje år utfärdar Östsvenska Handelskammaren över 600 carneter med värden från 500 kronor upp till belopp i mångmiljonklassen.

”Det kan vara allt från köksutrustning, scener och kameror till bebisfiltar, tivoli och muttrar, säger Anneli.”

Kan jag åka till alla länder i världen?
”Nej, men till länder som är anslutna till ATA-konventionen. Det regleras och administreras av Internationella Handelskammaren i Paris och Världstullorganisationen WCO, säger Anneli.”

77 länder är idag anslutna och de vanligaste länderna som företagen reser till från regionen är Ryssland, Thailand, USA och Norge.

”Många glömmer att Norge är inte med i EU, så dit får vi ofta utfärda ATA-carneter i sista sekund, säger Anna.”

Brexit och Trump
Att arbeta med handelsdokument kräver ständig omvärldsbevakning. Med koll på världsläget och sanktioner.

”Det händer mycket i världen. Exempelvis har President Trump sedan 4 november lagt hårda sanktioner mot Iran vilket har resulterat i att det är svårare att skicka varor dit. Vi märkte det tydligt då många företag ville ha dokument utfärdade till Iran före 4 november. Brexit är en annan fråga som står högt upp på företagens agenda, säger Anneli”

Anna och Anneli trivs i sina roller som Handelskammarens experter på handelsdokument.

”Tjusningen är densamma som förskräckelsen. Vi vet inte hur en arbetsdag ser ut. Vi kan ha planerat att göra någonting men så kommer det in 10 ansökningar av ATA-carnet. Då får vi helt enkelt prioritera om. Det roligaste är att vi får lära oss så mycket om allt möjligt. Allt från bebisfiltar till kameror för kojuver och ångturbiner, avslutar Anna.”

[skribent medarbetare=”Robin Almqvist”]

Relaterade #Nyheter

Omställningen tar för lång tid

Nyheter

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.

Peters tre bästa tips för ett bättre styrelsearbete

Nyheter

Funderar du på hur du kan effektivisera ditt styrelsearbete men vet inte riktigt var du ska börja? Peter Lindgren, med...

Trade Compliance - vad är det och varför är det viktigt?

Nyheter

Trade Compliance. Ett begrepp som är mer aktuellt än någonsin avseende den globala handeln. Men vad betyder det? Och framförallt,...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

26 maj, 2023

Spaning på Kammaren

Välkommen till trevliga Spaning på Kammaren i Norrköping. Denna gång sätter vi fokus på framtiden...

Nyhet

Yttrande angående järnvägsplanen för Ostlänken, delen Loddby-Klinga

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande yttrande ang samråd Loddby-Klinga, TRV 2017/64849.

3 april, 2023

Hur många hattar har du? 

Vill du få i gång styrelsearbetet i ditt företag alternativt vill få ut mer av...

Nyhet

Yttrande angående järnvägsplanen för Ostlänken, delen Loddby-Klinga

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande yttrande ang samråd Loddby-Klinga, TRV 2017/64849.

Nyhet

Omställningen tar för lång tid

Krönikor

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.

Nyhet

Peters tre bästa tips för ett bättre styrelsearbete

Nyheter

Funderar du på hur du kan effektivisera ditt styrelsearbete men vet inte riktigt var du ska börja? Peter Lindgren, med...