Östsvenska Handelskammaren

Anna och Anneli har koll på världsläget

Kocklandslaget ska på VM i Schweiz. En kos juver ska kameraundersökas i Ryssland. Dragracing-VM ska avgöras i USA. Och artister ska göra spelningar världen över.

För att möjliggöra detta krävs handelsdokument. Och internationell handel har alltid varit, och är, ett av Handelskammarens viktigaste områden. 

Handelskammaren har funnits i över 100 år. Och lika länge har man hjälpt företag för en enklare internationell handel. Rådgivning, seminarier och affärsresor. Och så handelsdokument. Handelskammaren utfärdar varje år handelsdokument för värden i mångmiljonklassen. Det är dokument som ursprungscertifikat, EUR-1, Importcertifikat och ATA-carneter.

[quote]”Dokumenten intygar länders ursprung, är tullnedsättande eller fungerar som resepass” [/quote]

”Det handlar om dokument som förenklar handel. Dokumenten intygar länders ursprung, är tullnedsättande eller fungerar som resepass, säger Anneli Forsman och visar en bunt papper i olika färger som det står ATA-carnet på.”

På turné med ATA-carnet
Tillsammans med Anna Högberg är det Anneli som ansvarar för handelsdokumenten på Östsvenska Handelskammaren. Ett av de vanligaste dokumenten är ATA-carneter – ett dokument som fungerar som resepass vid temporär ut- och införsel av varor med målet att de ska komma tillbaka till Sverige. Ett dokument som vilket företag som helst kan använda.

”Det handlar om när du åker utomlands till ett icke EU-land och tar med dig exempelvis yrkes- eller mässutrustning. Det kan vara om du ska laga eller nyinstallera saker eller åka på en mässa och visa upp dina produkter, säger Anna Högberg.”

Men kan jag inte lika gärna tulla in varorna?
”Jo, absolut. Men fördelen med en ATA-carnet är att du slipper betala tull och skatt och att det är ett mycket snabbare och smidigare sätt att passera gränskontroller, fortsätter Anna.”

Ansökan om ATA-carnet görs på Handelskammarens hemsida och varje år utfärdar Östsvenska Handelskammaren över 600 carneter med värden från 500 kronor upp till belopp i mångmiljonklassen.

”Det kan vara allt från köksutrustning, scener och kameror till bebisfiltar, tivoli och muttrar, säger Anneli.”

Kan jag åka till alla länder i världen?
”Nej, men till länder som är anslutna till ATA-konventionen. Det regleras och administreras av Internationella Handelskammaren i Paris och Världstullorganisationen WCO, säger Anneli.”

77 länder är idag anslutna och de vanligaste länderna som företagen reser till från regionen är Ryssland, Thailand, USA och Norge.

”Många glömmer att Norge är inte med i EU, så dit får vi ofta utfärda ATA-carneter i sista sekund, säger Anna.”

Brexit och Trump
Att arbeta med handelsdokument kräver ständig omvärldsbevakning. Med koll på världsläget och sanktioner.

”Det händer mycket i världen. Exempelvis har President Trump sedan 4 november lagt hårda sanktioner mot Iran vilket har resulterat i att det är svårare att skicka varor dit. Vi märkte det tydligt då många företag ville ha dokument utfärdade till Iran före 4 november. Brexit är en annan fråga som står högt upp på företagens agenda, säger Anneli”

Anna och Anneli trivs i sina roller som Handelskammarens experter på handelsdokument.

”Tjusningen är densamma som förskräckelsen. Vi vet inte hur en arbetsdag ser ut. Vi kan ha planerat att göra någonting men så kommer det in 10 ansökningar av ATA-carnet. Då får vi helt enkelt prioritera om. Det roligaste är att vi får lära oss så mycket om allt möjligt. Allt från bebisfiltar till kameror för kojuver och ångturbiner, avslutar Anna.”

[skribent medarbetare=”Robin Almqvist”]

Relaterade #Nyheter

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Stor uppmärksamhet i media när 100-listan släppte rapport

Nyheter

I samband med 100-listans rapportsläpp valde merparten av de traditionella medierna i den östsvenska regionen att uppmärksamma arbetet med jämställda...

Sara Hillbom: så ser attraktiva företag ut i framtiden

Nyheter

Onsdagen den 26 oktober arrangerades Besöksnäringsdagen i Linköping - ett initiativ av Visit Linköping & Co och en av Handelskammarens...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

18 januari, 2023

Möt Sara Wimmercranz – en av Sveriges mäktigase techinvesterare

Exklusivt för dig på 100-listan! Inled det nya året med att ta del av Saras...

19 april, 2023

Styrelseutbildning Norrköping

Kraven på företags styrelsearbete ökar. Ett aktivt och professionellt styrelsearbete är ett viktigt medel för...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Synpunkter till Svenska kraftnät ang. regeringsuppdrag I2022/01619

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande synpunkter till Svenska Kraftnät, SVK, enligt regeringsuppdrag I2022/01619: Uppdrag att ansöka om att använda intäkter...

Nyhet

Regional aktör på internationell arena 

Krönikor

Under den senaste månaden har jag haft förmånen att besöka tre av Europas huvudstäder utöver vårt eget Stockholm: Bryssel, Berlin...