Östsvenska Handelskammaren

En kurort med anor

Det började år 1720. Att dricka brunn i Söderköping. Det som tidigare hade blivit populärt i Europa hade nu kommit till Sverige. Snart 300 år senare gör man det fortfarande. Även om det idag inte dricks lika mycket brunn (fast du kan fortfarande göra det) så är Söderköpings Brunn ett välkänt och välbesökt kurhotell. Vi har besökt den anrika anläggningen, som sen årsskiftet ägs av ED-gruppen och drivs av vd Johan Lindgren.

Det är en regnig sensommardag och kvicksilvret visar inte många grader när jag parkerar bilen i centrala Söderköping. Efter en härlig långpromenad med rundvandring som visar både en brunnssalong, en båt och en kyrka slår vi oss ner i restaurangen för en kopp kaffe. Det är ett härligt sorl från gäster som precis håller på att avsluta sin lunch.

Söderköpings Brunn ligger alldeles intill den lilla ån som rinner genom Söderköping och bara ett stenkast från Göta Kanal. Brunnen, som det kallas i folkmun, har anor från 1700- och 1800-talet men är idag är ett högklassigt hotell med 102 rum och 188 sängplatser, spaanläggning, konferensanläggning och en välbesökt restaurang.

[quote]Vi planerar att bygga upp ett nytt badhus. Vi vill bevara det genuina och äkta och har hittat ritningar från 1911 på hur man tänkte bygga ut redan då. Så det här kommer bli riktigt häftigt.[/quote]

 

Hit kommer man för att ta det lugnt, njuta, äta gott eller konferera. Även om åren gått och renoveringar genomförts har man lyckats bevara den gamla charmen. Något man vill fortsätta med.

Vi ska fortsätta driva brunnen i samma anda som familjen Ekblad gjorde och så ska vi utveckla och fokusera på att vara ett konferens- och kurhotell i toppklass och satsa extra energi på det.

På vilket sätt kommer det märkas?

Vi planerar att bygga upp ett nytt badhus. Vi vill bevara det genuina och äkta och har hittat ritningar från 1911 på hur man tänkte bygga ut redan då. Så det här kommer bli riktigt häftigt.

Under de senaste åren har man sett att allt fler kurorter gått från att vara just det till att bli lyxiga spaanläggningar. En trend som håller på att vända menar Johan som ser att intresset för historiska kurorter ökar.

Man vill ha den genuina och äkta känslan, säger Johan.

Kanalkryssaren M/S Lindön.

 

Idag jobbar 25 personer på Söderköpings brunn som förutom hotell-, spa-, konferens-, och restaurangverksamhet även innefattar en brunnssalong och kanalkryssbåten M/S Lindön.

Det är många som gifter sig hos oss. Först viger de sig i vår fina kyrka för att sen ha middag och fest i brunnssalongen. I brunnssalongen hålls även många studentbaler och vi håller konserter ”musik på Brunnen”.

Idag är det en blandning av privatpersoner och företag som besöker brunnen. Något man vill att det även ska vara i fortsättningen.

För oss är miljön, historien och det personliga välkomnandet viktigast. Alla ska känna sig välkomna hit oavsett om man är här för en lunch, en konferens, en spaweekend eller ett bröllop.

Johan Lindgren har ett långsiktigt uppdrag från ägaren att driva, förvalta och varsamt restaurera och utveckla brunnen.

Eddy Demir (ED-gruppens ägare red anm.) har inte köpt brunnen för att tjäna pengar. Han har länge bott och verkat i Söderköping och har ett alldeles särskilt hjärta för staden och för brunnen.

Innan jag lämnar Brunnen visar Johan mig några av rummen. Bröllopssviten. Wow. Synd att jag redan är gift säger jag skämtsamt till Johan och tackar för mig och för det fina besöket och välkomnandet.

Relaterade #Nyheter

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Stor uppmärksamhet i media när 100-listan släppte rapport

Nyheter

I samband med 100-listans rapportsläpp valde merparten av de traditionella medierna i den östsvenska regionen att uppmärksamma arbetet med jämställda...

Sara Hillbom: så ser attraktiva företag ut i framtiden

Nyheter

Onsdagen den 26 oktober arrangerades Besöksnäringsdagen i Linköping - ett initiativ av Visit Linköping & Co och en av Handelskammarens...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

18 januari, 2023

Möt Sara Wimmercranz – en av Sveriges mäktigase techinvesterare

Exklusivt för dig på 100-listan! Inled det nya året med att ta del av Saras...

19 april, 2023

Styrelseutbildning Norrköping

Kraven på företags styrelsearbete ökar. Ett aktivt och professionellt styrelsearbete är ett viktigt medel för...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Synpunkter till Svenska kraftnät ang. regeringsuppdrag I2022/01619

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande synpunkter till Svenska Kraftnät, SVK, enligt regeringsuppdrag I2022/01619: Uppdrag att ansöka om att använda intäkter...

Nyhet

Regional aktör på internationell arena 

Krönikor

Under den senaste månaden har jag haft förmånen att besöka tre av Europas huvudstäder utöver vårt eget Stockholm: Bryssel, Berlin...