Östsvenska Handelskammaren

Personlig hållbarhet skapar hållbara företag

Dina medarbetare är det viktigaste du har. Och alla vill må bra och prestera bra. Men nya tider kräver nya ledare samt nya sätt och verktyg för att motivera dina anställda, maximera deras potential och se till att de trivs och mår bra. Advokatfirman Glimstedt, Linkura, Beroendekompetens, Vägsjäl och Sankt Lukas bjöd gemensamt in till en frukost på temat; Att skapa hållbara företag med hållbara ledare och medarbetare, och delade med sig av sina erfarenheter och gav sina bästa råd och tips för att skapa hållbara arbetsplatser. 

Våren 2016 trädde Arbetsmiljöverkets (AFS:ar) nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö i kraft och är en av de regler och lagar som arbetsgivare måste följa utöver lagar som anställningsskydd, Arbetstidslagen, GDPR, kollektivavtal med mera.

–  AFS:arna innebär bland annat arbetsledare ska utbildas om ohälsosam arbetsbelastning, det ska finnas mål i arbetsmiljöpolicyn, man ska motverka ohälsosam förläggning av arbetstid och anpassa resurser till krav i arbetet, sa Frida Mattsson på Advokatfirman Glimstedt.

Detta är bindande regler, men vad händer om man inte följer dem? Och vad händer om man följer dem? Anders Johansson, forskningsansvarig på hälsoföretaget Linkura gav tips och råd hur organisationer kan göra och hur man hjälper medarbetare att skapa en hållbar vardag.

– Vi har en nollvision mot utmattning. Vi har en unik lösning med egna coacher och AI-baserade coacher. Det vi också gör är att vi mäter stress, sömn och fysisk aktivitet i vardagen, sa Anders Johansson. Sen följer vi såklart upp och skapar åtgärdsprogram. Hos företag och organisationer som jobbat med oss har den uppmätta stressbelastningen minskat med 60% och risken för för utmattning minskat med 85%, fortsatte Anders.

När sjukskrivningstalen i Sverige ökar dramatiskt, där stress numer är den vanligaste orsaken, behövs nya sätt och verktyg för ledarskapet för att skapa effektivare och hälsosammare företag. Det menade Anette Östlin på Vägsjäl.

– Otydligt ledarskap är den klart största stressfaktorn. Att ha ledare som förstår sina medarbetare och är hållbara skapar inte bara bättre lönsamhet, utan vi skapar också hållbara föräldraskap och hållbara liv, sa Anette.

IMG 3828 scaled

S:t Lukas, professionella mottagningar för psykoterapi, handledning och utbildning över hela Sverige, hjälper personer att må bra och utvecklas i sitt yrke.

– Vårt råd är att ta kontakt och hjälp när du känner att du behöver. Och innan det är för sent. Det kan vara att gå med i en stresshanteringsgrupp. Att gå i en sådan i 9 månader kostar lika mycket som en veckas sjukskrivning, då förstår ni att det är ett kostnadseffektivt sätt, sa Kristin Halldorsdottir.

Enligt Arbetsmarknadslagen är det arbetsgivarens ansvar att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. Men hur gör man det? Lotta Eldh från beroendekompetens belyste vikten av oregelbundna drogtester.

– 20% av Sveriges befolkning är i riskzonen. Att införa slumpmässiga drogtester är ett bra och kostnadseffektivt sätt. På så vis kan du mer jobba förebyggande och arbeta med friskfaktorer istället för riskfaktorer, avslutade Lotta.

Relaterade #Nyheter

Så påverkar Fehmarn Bält-tunneln den östsvenska regionen: ”Många förstår inte vidden”

Nyheter

Just nu byggs Fehmarn bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland. En 18 kilometer lång undervattenstunnel som bland annat gör att man...

Effektivare tillståndsprocesser: En gemensam strävan i Östergötland

Nyheter

”Kickstart” var ordet, när Handelskammaren tillsammans med Cleantech Östergötland och länsstyrelsen samlade drygt 50 företagare på LINK Business Center för...

Kan vi bygga oss ur krisen? Träff med Catharina Elmsäter-Svärd

Nyheter

Stora behov av infrastruktur samt kompetensförsörjning är utmaningarna framåt.

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

20 maj, 2024

Styrelseutbildning Gotland (Internat Grå gåsen)

Vill du kombinera utbildning med en exklusiv upplevelse i naturskön miljö? Nu erbjuds ett unikt...

Styrelseutbildning Gotland
Nyhet
Prisbelont hallbarhet

Stjärna på hållbarhet? Dags att nominera till prestigefullt pris

Hållbarhet

Har ditt företag gjort en resa inom hållbarhet? Nu öppnar vi nomineringen till årets hållbarhetspris.

18 mars, 2024

Lunch med kammaren

Den här lunchen passar för alla branscher och intresseområden och riktar in sig på nätverkande,...

IMG 8644 1
Nyhet
Prisbelont hallbarhet

Stjärna på hållbarhet? Dags att nominera till prestigefullt pris

Hållbarhet

Har ditt företag gjort en resa inom hållbarhet? Nu öppnar vi nomineringen till årets hållbarhetspris.

Nyhet
balt

Studiebesök Fehmarn Bält och Lübeck

Infrastruktur

Fehmarn Bält-tunneln är ett av Europas största pågående byggprojekt. I dagarna två åkte vi söder ut för att titta närmare...

Nyhet
217A2842

Så påverkar Fehmarn Bält-tunneln den östsvenska regionen: ”Många förstår inte vidden”

Infrastruktur

Just nu byggs Fehmarn bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland. En 18 kilometer lång undervattenstunnel som bland annat gör att man...