Östsvenska Handelskammaren

Så söker du ersättning för dina kostnader som uppstått i samband med Brexit

Nu är det hög tid för svenska företag att ansöka om ekonomiskt stöd för de utgifter som uppstått till följd av att Storbritannien lämnat EU. Vi har sammanställt det du som företagare behöver ha koll på.

Brexitjusteringsreserven, eller BAR (Brexit Adjustment Reserve), som stödet också kallas är det medel som EU kommissionen avsatt till medlemsstaterna. Syftet med reserven är att ge stöd och kompensation åt företag som drabbats av högre kostnader i samband med Brexit. Sveriges del av reserven omfattar cirka 1,4 miljarder kronor.

Svenska ESF-rådet har utsetts som förvaltande myndighet för BAR och i samband med det ansvarar för att göra utlysningar, ta emot ansökningar, besluta om stöd och göra utbetalningar i enlighet med gällande regelverk.

Stödet avser perioden från 1 januari 2020 till och med 31 december 2023 vilket innebär att företag kan söka ersättning för kostnader som både har uppstått och för kostnader som kommer att uppstå. 

Under den angivna perioden kommer ESF-rådet att återkommande göra utlysningar där den första startar 10 oktober med ett slutdatum 16 december. Ansökningarna hanteras löpande och möjlighet finns också att söka vid flera tillfällen.

Vilken typ av stöd som kan sökas är indelat i tre kostnadsområden:

▪️ Konsult- och rådgivningstjänster som syftar till att hantera den situation som uppstått till följd av Brexit. Exempel på sådana tjänster kan vara förändrade handelsprocedurer, uppdaterade regelverk eller ändrade förutsättningar för produktgodkännande eller etableringskrav.

▪️ Direkta kostnader för godkännande eller märkning av produkter för fortsatt försäljning i Storbritannien. Om godkännandet eller märkningen beror på landets utträde ur EU.

▪️ Kostnader för deltagande i mässor eller liknande med avsikten att etablera eller utöka handel på andra marknader där företaget inte eller i begränsad omfattning är verksamt sedan tidigare. Åtgärderna ska bero på att handel med Storbritannien upphört eller påtagligt har försvårats av landets utträde ur EU.

Inom ramen för dessa tre kostnadsområden är det två typer av kostnader som är stödberättigande:

▪️ Personal – antal nedlagda timmar.

▪️ Övriga kostnader – externa tjänster såsom konsultkostnader, materiel och liknande.

Grundläggande för stödet är att kostnaden ska ha tydlig koppling till Brexit och är det som utgör fundamentet till bedömningen. Utöver det är det även några formella krav som ska uppfyllas.

Vid beviljat stöd ersätts kostnaden till 100 procent.

Den 29 september genomfördes ett digitalt seminarium tillsammans med ESF-rådet. Seminariet kan du se i efterhand här:

➡️ Brexit: dags att söka ersättning för Brexitkostnader

Ta också del av senaste nytt och ansökan på ESF-rådets hemsida eller prenumerera på myndighetens BAR nyhetsbrev. Här finner du även länk till ansökningsguiden:

➡️ Brexitjusteringsreserven (BAR) – Svenska ESF-rådet
➡️ Prenumerera på nyhetsbrev för BAR – Svenska ESF-rådet
➡️ Ansökningsguide – Svenska ESF-rådet

Relaterade #Internationell handel

17 oktober, 2023

Tulldagen i Malmö

Tulldagen är ett heldags arrangemang för dig som arbetar med tull, internationell handel och transportfrågor....

19 oktober, 2023

Trade Finance – Fördjupningskurs om remburser

Vill du lära dig mer om remburser och rembursdokument? Välkommen att delta på en digital...

26 oktober, 2023

Tulldagen i Göteborg

Tulldagen är årets höjdpunkt och mötesplats för dig som jobbar med internationell handel, tull och...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

10 oktober, 2023

Nätverksträff med HR-nätverket

Välkommen till Handelskammarens nätverk för dig som har en ledande befattning inom HR. Endast en...

Nyhet

Höj ambitionerna för svensk konkurrenskraft

Debatt

Vi som representerar det regionala näringslivet, anser att de finanspolitiska ambitionerna för Sverige är för blygsamma och att det finns...

Nyhet

Massor av möjligheter med schaktmassor? Ett digitalt återbesök i historien med ett framåtsyftande innehåll!

ESIC

Dyrt och platskrävande? Schaktmassor kan kallas mycket men sällan tas det för vad det är – en värdefull resurs. Östergötland...

Nyhet

Höj ambitionerna för svensk konkurrenskraft

Debatt

Vi som representerar det regionala näringslivet, anser att de finanspolitiska ambitionerna för Sverige är för blygsamma och att det finns...

Nyhet

Massor av möjligheter med schaktmassor? Ett digitalt återbesök i historien med ett framåtsyftande innehåll!

ESIC

Dyrt och platskrävande? Schaktmassor kan kallas mycket men sällan tas det för vad det är – en värdefull resurs. Östergötland...

Nyhet

Handelskammaren kommenterar regeringens höstbudget

Pressmeddelanden

På tisdagen offentliggjordes regeringens budget för 2024. Ur ett östsvenskt näringspolitiskt perspektiv rymmer den några positiva besked, men saknar samtidigt...