Östsvenska Handelskammaren

Tuff kärlek från språkpolisen

Att vara hård mot dem man älskar, sägs att vara nödvändigt ibland. Det gäller inte minst i omsorgen om vårt gemensamma språk.

Det är språkvetaren Sara Lövestam, författare till ”Handbok för språkpoliser”, som uttrycker att hon i egenskap av språkpolis ”rättar dem hon älskar”. Och att det självklart är skillnad på att försynt påpeka ett språkligt misstag, och att skälla ut människor som säger ”egenkligen” istället för ”egentligen”. Lövestam utvecklar: ”Jag vill ju att både barn och vuxna i min närhet ska veta att det heter ’dra alla över en kam’ och inte ’dra alla över en kant’ för att de inte ska bli dömda av andra människor” (Svt 13/9).

Blir man så dömd för att man skriver ”dem” när det ska vara ”de”, eller säger ”omständig” istället för ”omständlig” (jo, det heter så!)? Jo, visst är det till stor del så. Stöter språkpolisen på brott så kanske pläderingen för det korrekta uttalet eller stavningen alltid blir så högljudd – men nog agerar den tystlåtna rättsinstansen och dömer utan vidare försvar (du vet att det stämmer)!

Men språkliga brister ger inte bara upphov till himlande ögon och syrliga kommentarer. De kan också leda till betydligt allvarligare konsekvenser. Som ett förlorat jobb till exempel. Enligt en Novus-undersökning på uppdrag av Utbildningsradion uppger 35 procent av svenska chefer att de någon gång valt bort unga arbetssökande på grund av de skriver för dåligt – trots att de i övrigt uppfyllt kriterierna för jobbet. 12 procent av cheferna har gjort det fler än en gång (Svt 26/8).

På de högre lärosätena upplevs bristerna i svenska språket som än mer graverande; nästan hälften av universitets- och högskolelärarna tycker att unga studenter har dåliga kunskaper i att uttrycka sig i skrift. Den utbredda digitaliseringen pekas ut som en bov i dramat – med autocorrect slipper man lära sig stava rätt. Samtidigt tycks den förklaringen lättvindig, och är inte särskilt lösningsorienterad.

Ett gott språk handlar om så mycket mer än stavning. Visst är det en konst att uttrycka sig felfritt, varierat och till och med vackert, men det är ju även en fråga om att göra sig förstådd. Från den akademiska världen rapporteras till exempel att allt fler tentor underkänds på grund av språket.

Främsta tipset för den som vill ha ett vårdat och korrekt språkbruk är – att läsa. Och till alla språkpoliser där ute: rätta gärna, men gör det med kärlek. Kärlek till orden och kärlek till medmänniskan. Så vårdar vi varandra och vårt språk.

Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef
Östsvenska Handelskammaren

Relaterade #Krönikor

Omställningen tar för lång tid

Krönikor

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.

"Det är ju er röst vi ska representera"

Krönikor

Ny konjunkturbarometer, uppmärksammad satsning om byggbranschen, Almedalen med fler kamrar och så lite spaning. Handelskammarens näringspolitiska chef Maria Björk Hummelgren...

Regional aktör på internationell arena 

Krönikor

Under den senaste månaden har jag haft förmånen att besöka tre av Europas huvudstäder utöver vårt eget Stockholm: Bryssel, Berlin...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

26 maj, 2023

Spaning på Kammaren

Välkommen till trevliga Spaning på Kammaren i Norrköping. Nätverkande med fokus på framtiden tillsammans med...

3 april, 2023

Hur många hattar har du? 

Vill du få i gång styrelsearbetet i ditt företag alternativt vill få ut mer av...

Nyhet

Omställningen tar för lång tid

Krönikor

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.

Nyhet

Omställningen tar för lång tid

Krönikor

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.

Nyhet

Peters tre bästa tips för ett bättre styrelsearbete

Nyheter

Funderar du på hur du kan effektivisera ditt styrelsearbete men vet inte riktigt var du ska börja? Peter Lindgren, med...

Nyhet

Trade Compliance – vad är det och varför är det viktigt?

Internationell handel

Trade Compliance. Ett begrepp som är mer aktuellt än någonsin avseende den globala handeln. Men vad betyder det? Och framförallt,...